Menu

Vitamini i znanost

Folna kiselina, vitamini B6 i B12 protiv metaboličkog sindroma

Nova studija otkriva da bismo razvoj opasnog metaboličkog sindroma, osim promjenama u načinu života, raznovrsnom prehranom i redovitom tjelovježbom, mogli spriječiti i povećanim unosom vitamina B skupine

Metabolički sindrom, skup poremećaja koji uključuju debljinu, hipertenziju, povišen šećer i masnoće u krvi, značajno povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i drugih ozbiljnih bolesti. Nažalost, metabolički je sindrom u današnje vrijeme postao prava epidemija, a novo istraživanje, koje su zajednički proveli znanstvenici s Državnog sveučilišta Texas, Sveučilišta Columbia i Sveučilišta Alabama, upućuje na to da bi u prevenciji tog opasnog sindroma mogao pomoći veći unos folne kiseline te vitamina B6 i B12.

Vitamini skupine B imaju brojne važne zadaće u ljudskom organizmu, a neophodni su za proces stvaranja energije, metabolizma ugljikohidrata, masti i proteina, prijenos živčanih impulsa, stvaranje krvnih stanica, pravilan rad jetre i probavnog sustava te za zdravlje kože i kose. Za potrebe ove studije, objavljene u stručnom časopisu Američkog medicinskog udruženja JAMA Open Network, znanstvenici su 30 godina pratili 4400 mladih odraslih osoba. U 7. i 20. godini studije utvrđeni su podaci o njihovoj prehrani, kada su mjerene i koncentracije vitamina B kompleksa u podskupini od 1400 ispitanika.

Prevalencija metaboličkog sindroma određena je kliničkim i laboratorijskim mjerenjima u kombinaciji s farmakološkom terapijom koju su prijavili sami ispitanici. Analiza podataka pokazala je da su ispitanici s najvećim unosom folne kiseline imali 61% nižu incidenciju metaboličkog sindroma u usporedbi s onima koji su imali najniži unos. Također, pokazalo se da je incidencija metaboličkog sindroma 39% niža u skupini s najvećim unosom vitamina B6 te 26% niža u skupini s najvišim unosom vitamina B12.

Rezultati pokazuju da su povećan unos folne kiseline, vitamina B6 i B12 te razina tih vitamina u krvi inverzno povezani s rizikom za metabolički sindrom. To znači da su ispitanici s nižom razinom tih vitamina B imali veći rizik za razvoj metaboličkog sindroma i obratno.

U zaključku voditelj studije i profesor nutricionizma s Državnog sveučilišta Texas Jie Zhu i njegovi suradnici navode da bi odgovarajući unos tih vitamina B trebao biti preporučen kao prevencija metaboličkog sindroma, kao i da bi njihove niske razine u serumu mogle biti pokazatelji povišenog rizika za metabolički sindrom. Dodaju i da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se potvrdili rezultati ove studije i utvrdili uzroci ove povezanosti.

Povratak na Vitamini i znanost

Kontakt

Ispunjavanjem obrasca dajete suglasnost PLIVI za obradu osobnih podataka koje sami navedete u obrascu. Slanjem upita PLIVI putem e-maila dajete suglasnost za obradu osobnih podataka sadržanih u Vašem e-mailu (e-mail adresa i drugi podaci koje sami navedete).
Vaše osobne podatke obrađujemo u skladu s primjenjivim propisima, a više o tome možete pročitati ovdje.

Informacije o kolačićima