Menu

Vitamini i znanost

Kombinacija vitamina C i cinka skraćuje trajanje bolesti i ublažava ozbiljnost simptoma

Multivitaminski dodatak prehrani koji sadrži cink i vitamin C povezan je s poboljšanim imunološkim statusom, a time i s blažim simptomima te kraćim trajanjem prehlada i drugih respiratornih bolesti, pokazalo je novo znanstveno istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients dokazuje da više od trećine osoba starije dobi u SAD-u, Kanadi i Europi ima manjak najmanje jednog, a često i više mikronutrijenata, što dovodi do slabljenja imunološkog sustava, uz posljedice kao što su povećana razina upale, smanjenje urođenih imunoloških funkcija i smanjena funkcionalnost T-stanica.

- S obzirom na to da združeni mikronutrijenti podupiru imunološki sustav, starijim osobama multivitaminsko-mineralni suplementi mogu biti od velike koristi – smatra Adrian Gombart, voditelj studije s istraživačkog Instituta Linus Pauling na Državnom sveučilištu Oregon. Naime, istraživanje koje je proveo sa svojim timom znanstvenika pokazalo je da su starije osobe koje su svakodnevno uzimale multivitaminsko-multimineralni dodatak prehrani sa cinkom i visokom dozom vitamina C bile bolesne kraće vrijeme i imale blaže simptome prehlada i drugih respiratornih bolesti u odnosu na ispitanike u kontrolnoj skupini koji su uzimali placebo.

U studiju su bile uključene 42 osobe u dobi od 55 do 75 godina, a cilj je bio mjerenje utjecaja dodatka prehrani na određene indikatore stanja imunološkog sustava. Ispitanici su svakodnevno tijekom 12 tjedana trajanja studije uzimali ili multivitaminski dodatak prehrani s cinkom i visokom dozom vitamina C ili placebo. Prije studije i po njezinu završetku znanstvenici su im izmjerili mineralno-vitaminski status u krvi, imunološke funkcije, imunološki status te zabilježili njihov subjektivni doživljaj vlastitog zdravstvenog stanja. Kod skupine ispitanika koji su uzimali dodatak prehrani došlo je do poboljšanja statusa vitamina C i cinka u krvi. Simptomi prehlada i drugih respiratornih bolesti u toj su skupini trajali manje od 3 dana u odnosu na više od 6 dana, koliko su trajali kod onih koji su uzimali placebo, te su bili znatno blaži nego kod ispitanika u kontrolnoj skupini.

- Uočene razlike u trajanju i intenzitetu bolesti bile su značajne. Iako je studija bila ograničena na subjektivne podatke o doživljaju bolesti, zabilježene razlike upućuju na to da su potrebna daljnja i bolje osmišljena istraživanja kako bi se ispitala pozitivna uloga suplementacije multivitaminskim dodacima prehrani u jačanju imunološkog sustava osoba starije životne dobi – rekao je prof. Adrian Gombart.

Povratak na Vitamini i znanost

Kontakt

Ispunjavanjem obrasca dajete suglasnost PLIVI za obradu osobnih podataka koje sami navedete u obrascu. Slanjem upita PLIVI putem e-maila dajete suglasnost za obradu osobnih podataka sadržanih u Vašem e-mailu (e-mail adresa i drugi podaci koje sami navedete).
Vaše osobne podatke obrađujemo u skladu s primjenjivim propisima, a više o tome možete pročitati ovdje.

Informacije o kolačićima