Menu

Vitamini i znanost

Povećan svakodnevni unos magnezija štiti od demencije

Zdrav i bistar um ono je čemu se svi nadamo u starijoj životnoj dobi, a novo istraživanje otkriva da bi nam u tome mogao pomoći povećan unos ovog ključnog minerala

Broj oboljelih od demencije značajno raste u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Prema novijim procjenama u Hrvatskoj živi oko 100 000 osoba s demencijom, a svaka 3 sata nova osoba od nje oboli. S obzirom na to da za demenciju nema lijeka te da je razvoj farmakološke terapije dosad bio neuspješan, jasno je da više pažnje treba usmjeriti na prevenciju, a prema novom istraživanju provedenom na Australskom nacionalnom sveučilištu (ANU), jedna od preventivnih mjera mogao bi biti povećan unos magnezija.

Magnezij je mineral koji je tijelu neophodan za niz funkcija, od izgradnje čvršćih kostiju, reguliranja šećera u krvi i krvnog tlaka do očuvanja pravilne funkcije mišića i mozga. Navedeno je istraživanje australskih znanstvenika pokazalo da povećanje unosa magnezija doprinosi boljem zdravlju mozga kako starimo te pomaže u smanjenju rizika za razvoj demencije.

U studiji provedenoj na 6600 ispitanika u dobi od 40 do 73 godine, s urednim kognitivnim funkcijama, otkriveno je da osobe koje konzumiraju više od 550 mg magnezija svaki dan imaju otprilike jednu godinu mlađu dob mozga do navršenih 55 godina, u usporedbi s osobama koje imaju normalan unos magnezija od oko 350 mg. Tijekom 16 mjeseci trajanja studije ispitanici su ispunjavali upitnike pet puta. Odgovori su korišteni za izračunavanje dnevnog unosa magnezija ispitanika i temeljeni su na 200 različitih jela s porcijama različitih veličina.

Znanstvenici su se usredotočili na namirnice bogate magnezijem, poput zelenog lisnatog povrća, mahunarki, orašastih plodova, sjemenki i cjelovitih žitarica kako bi napravili procjenu prosječnog unosa magnezija hranom. Ispitanici su bili podvrgnuti i MR-u mozga kako bi se procijenio volumen njihovih mozgova. 'Naše je istraživanje pokazalo da 41-postotno povećanje unosa magnezija može dovesti do manjeg smanjenja volumena mozga povezanog sa starenjem, a to je povezano s boljim kognitivnim funkcijama i manjim rizikom ili odgađanjem razvoja demencije kasnije u životu', rekao je u izjavi za medije dr. Khawlah Alateeq iz Nacionalnog centra za epidemiologiju i zdravlje stanovništva ANU te glavni autor studije objavljene u časopisu European Journal of Nutrition. Istaknuo je i činjenicu da je studija pokazala da nas veći unos magnezija od mlade dobi može zaštititi od neurodegenerativnih bolesti i kognitivnog propadanja do vremena kad uđemo u četrdesete godine života.

Povratak na Vitamini i znanost

Kontakt

Ispunjavanjem obrasca dajete suglasnost PLIVI za obradu osobnih podataka koje sami navedete u obrascu. Slanjem upita PLIVI putem e-maila dajete suglasnost za obradu osobnih podataka sadržanih u Vašem e-mailu (e-mail adresa i drugi podaci koje sami navedete).
Vaše osobne podatke obrađujemo u skladu s primjenjivim propisima, a više o tome možete pročitati ovdje.

Informacije o kolačićima