Menu

Vitamini i znanost

Multivitaminski dodatak prehrani može pomoći u oporavku od post-COVID umora

Talijanski znanstvenici otkrili su da multikomponentni dodatak prehrani pomaže u liječenju umora kao jednog od glavnih simptoma post-COVID sindroma. Određivanje nutritivnog statusa i terapije odgovarajućim dodacima prehrani smatraju nužnim za sve oboljele od virusa COVID-19, kao i za one sa simptomima post-COVID sindroma.

Nedavno istraživanje talijanskih znanstvenika iz Sveučilišne bolnice Agostino Gemelli u Rimu pokazalo je da kombinacija esencijalnih aminokiselina te vitamina B6 i B12 može poboljšati stanje mišića i opće fizičko stanje kod osoba s dugotrajnim umorom uslijed post-COVID sindroma.

Popis simptoma povezanih s infekcijom SARS-CoV-2 mijenja se ovisno o varijanti virusa, no umor ostaje stalan problem za mnoge tijekom i dugo nakon infekcije. Kako ističu autori studije objavljene u časopisu Nutrients, dokazano je da više od 50% oboljelih od virusa COVID-19 čak 12 tjedana nakon što im je bolest dijagnosticirana i dalje ima snažan osjećaj iscrpljenosti i umora. Kako bi istražili može li oralni dodatak prehrani poboljšati ishod liječenja takvih pacijenata, talijanski su znanstvenici u studiju uključili 66 osoba koje su se oporavile od bolesti, no i dalje su patili od jakog umora.

Polovica ih je uzimala dodatak prehrani koji je, između ostalog, sadržavao 10 esencijalnih aminokiselina te vitamine B6 i B12, dok druga polovica nije uzimala ništa. Nakon osam tjedana praćenja autori studije otkrili su da je ova kombinacija nutrijenata imala pozitivan učinak na nutritivni status, oporavak funkcija koštano-mišićnog sustava i kvalitetu života u usporedbi s kontrolnom skupinom.

Dodatne su analize pokazale da je, u usporedbi s kontrolnom skupinom, kod osoba koje su uzimale multivitaminski dodatak prehrani došlo do značajnog poboljšanja indeksa skeletne mišićne mase (SMI), rezultata testa stiska šake, jednominutnog testa ustajanja sa stolice i šestminutnog testa hodanja, što se povezuje s učinkom spomenutih nutrijenata. Iako je riječ o preliminarnim rezultatima i potrebna su dodatna, veća klinička ispitivanja kako bi se oni potvrdili, autori studije ističu da je iznimno važno odrediti nutritivni status svih pacijenata s akutnom fazom infekcije COVID-19, kao i onih u postakutnoj fazi te im prepisati tretman odgovarajućim multikomponentnim dodatkom prehrani.

U liječenju od sindroma post-COVID-19 važan je dobar nutritivni status, kojeg postižemo zahvaljujući zdravoj prehrani kao što je mediteranska dijeta ili uz pomoć kvalitetnih dodataka prehrani. Međutim, za sprečavanje teške infekcije COVID-19 ne smijemo zaboraviti na prevenciju cijepljenjem, osobito kod osoba narušenog zdravlja koje su podložnije teškim i/ili dugotrajnim infekcijama.

Povratak na Vitamini i znanost

Kontakt

Ispunjavanjem obrasca dajete suglasnost PLIVI za obradu osobnih podataka koje sami navedete u obrascu. Slanjem upita PLIVI putem e-maila dajete suglasnost za obradu osobnih podataka sadržanih u Vašem e-mailu (e-mail adresa i drugi podaci koje sami navedete).
Vaše osobne podatke obrađujemo u skladu s primjenjivim propisima, a više o tome možete pročitati ovdje.

Informacije o kolačićima