Menu

Vitamini i znanost

Dobre vijesti o koristima svakodnevne primjene vitamina D

Novo je istraživanje pokazalo da uzimanje vitamina D može štititi od autoimunih bolesti poput reumatoidnog artritisa, psorijaze, dijabetesa tipa 1, upalnih bolesti crijeva.

Normalni i zdravi imunološki sustav neumorno radi čuvajući nas od bolesti. On je poput sofisticiranog vojnog sustava koji prepoznaje i eliminira sve potencijalne opasnosti po naše zdravlje. Njegova primarna zadaća je zaštita od stranih mikroorganizama poput virusa, bakterija, gljivica i parazita, kao i od njihovih štetnih toksina. Također, on se brine za uklanjanje naših izmijenjenih stanica, kao što su tumorske stanice, i čišćenje istrošenih stanica koje su postale nefunkcionalne.

Kod autoimunih bolesti, nasuprot tome, imunološki sustav gubi sposobnost razlikovanja vlastitog i stranog što rezultira napadom na vlastite zdrave stanice i tkiva. Poznato je preko 80 različitih autoimunih bolesti, češće su kod starijih osoba i negativno utječu na zdravlje i životni vijek, a primjeri ovih bolesti su reumatoidni artritis, psorijaza, dijabetes tipa 1, upalne bolesti crijeva i multipla skleroza.

I dosad se znalo da postoji povezanost sniženih vrijednosti vitamina D u organizmu i povećanog rizika od razvoja nekih autoimunih bolesti poput multiple skleroze te upalnih bolesti crijeva no sve do nedavno nije bilo velikih i kompleksnih kliničkih ispitivanja u kojima bi se ova povezanost jasnije pokazala. Naime, 2022. godine završena je jedna od najopsežnijih studija s vitaminom D naziva VITAL, provedena na preko 25.000 odraslih osoba u SAD-u. Ovo je istraživanje pokazalo da je dnevno uzimanje 2000 IU (međunarodnih jedinica) vitamina D u dodacima prehrani tijekom pet godina smanjilo pojavu autoimunih bolesti za 22% (https://www.uspharmacist.com/article/vitamin-d-supplementation-linked-with-lower-ad-risk; datum pristupa informaciji 12.03.2024).

Ovi rezultati podržavaju koncept uloge vitamina D u potiskivanja prekomjernog imunološkog odgovora i promoviranja tolerancije prema vlastitim zdravim tkivima, što bi moglo pomoći u sprečavanju autoimunih reakcija poput onih u autoimunim bolestima.

Povratak na Vitamini i znanost

Kontakt

Ispunjavanjem obrasca dajete suglasnost PLIVI za obradu osobnih podataka koje sami navedete u obrascu. Slanjem upita PLIVI putem e-maila dajete suglasnost za obradu osobnih podataka sadržanih u Vašem e-mailu (e-mail adresa i drugi podaci koje sami navedete).
Vaše osobne podatke obrađujemo u skladu s primjenjivim propisima, a više o tome možete pročitati ovdje.

Informacije o kolačićima