Menu

Vitamini i znanost

Finski znanstvenici otkrili: Vitamin D može smanjiti rizik od melanoma

Redovito uzimanje dodataka prehrani s vitaminom D povezano je s nižim rizikom od raka kože, pokazala je nova studija

Melanom je najopasniji tumor kože i jedna od najsmrtonosnijih vrsta raka uopće, a broj oboljelih je u stalnom porastu u cijelom svijetu. Hrvatska je s više od 900 novooboljelih od melanoma godišnje u samom vrhu u EU-u.

Sada je novo istraživanje objavljeno u časopisu Melanoma Research pokazalo da osobe koje redovito uzimaju suplemente vitamina D imaju gotovo upola manji rizik od razvoja melanoma od onih koji ne uzimaju taj dodatak prehrani. Autori studije, dermatolozi sa Sveučilišta Istočna Finska u suradnji s finskom Sveučilišnom bolnicom Kuopio, utvrdili su i da su osobe koje su redovito uzimale suplementaciju vitamina D imale značajno blaži oblik raka kože od onih koje nisu uzimale vitamin D.

Takav moćan učinak suplementacije vitaminom D otkrili su analizirajući medicinsku anamnezu i osnovne informacije 498 odraslih osoba s rizikom od bilo koje vrste raka kože te pregledom njihove kože. Ispitanici su bili podijeljeni u tri kategorije prema oralnoj konzumaciji dodataka prehrani s vitaminom D: oni koji ih ne uzimaju, povremeno uzimaju i uzimaju ih redovito.

Autori studije otkrili su da je među osobama koje su redovito uzimale dodatak prehrani s vitaminom D bilo znatno manje slučajeva melanoma u usporedbi s onima koji ih nisu uzimali. Uz to su otkrili i da je rak kože bio znatno blažeg oblika kod osoba koje su redovito uzimale vitamin D u usporedbi s onima koje nisu, kao i da je rizik od melanoma među onima koji redovito uzimaju dodatak prehrani smanjen za više od pola u usporedbi s onima koji ga ne uzimaju.

Ipak, još uvijek nije poznato koja je najučinkovitija doza oralnog vitamina D. 'Dok to ne otkrijemo, treba pratiti i držati se nacionalnih smjernica za preporučeni unos u vlastitoj zemlji', rekla je u izjavi za medije Ilkka Harvima, jedna od autorica studije i profesorica dermatologije i alergologije na Sveučilištu Istočna Finska. Prema smjernicama HZJZ-a, preporučeni je unos za osobe starije dobi 800 IJ dnevno, za zdrave odrasle osobe 600 IJ dnevno, dok je maksimalni dnevni dopušteni unos 4000 IJ.

Povratak na Vitamini i znanost

Kontakt

Ispunjavanjem obrasca dajete suglasnost PLIVI za obradu osobnih podataka koje sami navedete u obrascu. Slanjem upita PLIVI putem e-maila dajete suglasnost za obradu osobnih podataka sadržanih u Vašem e-mailu (e-mail adresa i drugi podaci koje sami navedete).
Vaše osobne podatke obrađujemo u skladu s primjenjivim propisima, a više o tome možete pročitati ovdje.

Informacije o kolačićima