Menu

Vitamini i znanost

Vitamini B1, B6 i B12 štite živčani sustav i pomažu u liječenju neuropatije

Vitamini skupine B, pogotovo vitamini B1, B6 i B12 od ključne su važnosti za pravilno funkcioniranje živčanog sustava, za liječenje perifernih neuropatija, kao i za zaštitu mozga i živčanog sustava, pokazao je nedavni pregled znanstvene literature

Vitamini skupine B imaju važnu ulogu u zdravlju mozga i živčanog sustava. Mogu pomoći u prevenciji demencije i ojačati proizvodnju neuroprijenosnika – kemikalija koje prenose poruke među neuronima u mozgu i tijelu. Bez odgovarajuće razine tog esencijalnog nutrijenta, koji tijelo ne pohranjuje, javlja se povišen rizik za kognitivno propadanje te za neurodegenerativne bolesti, poput Alzheimerove bolesti. Za zdravlje i normalnu funkciju živaca u našem tijelu posebno su važni vitamini B1, B6 i B12, za koje se pokazalo da mogu biti neophodni u oporavku živaca u slučaju oštećenja.

To je zaključeno i u nedavnom pregledu literature i istraživanja, objavljenom u akademskom časopisu CNS Neuroscience&Therapeutics, kojemu je cilj bio istraživanjeuloge tih triju neurotropnih vitamina B u centralnom i perifernom živčanom sustavu. Neurotropni vitamini B1, B6 i B12 imaju različite specifične funkcije u živčanom sustavu i svi su važni, prema rezultatima pregleda znanstvene literature, za održavanje normalnih neuroloških funkcija zahvaljujući različitim biokemijskim načinima djelovanja te se kombinirani mogu učinkovito primjenjivati za liječenje periferne neuropatije kod ljudi.

Vitamin B1 vrlo je potreban kao kofaktor u metabolizmu glukoze, te neizravno podupire sintezu nukleinske kiseline, neuroprijenosnika i mijelina, a doprinosi i antioksidalnim mehanizmima. Vitamin B6 djeluje kao koenzim u sintezi neuroprijenosnika potrebnih za sinaptički prijenos te ima važnu neuroprotektivnu ulogu. Glede neuropatije, glavna uloga vitamina B12 pripisuje se sintezi mijelina, koji omogućava regeneraciju perifernih živaca. Ova je analiza jasno pokazala da neurotropni vitamini B1, B6 i B12 tvore biokemijsku sinergiju u različitim neuralnim vezama u živčanom sustavu, a pogotovo u perifernom živčanom sustavu, što je potvrđeno njihovom kombiniranom primjenom u liječenju periferne neuropatije. Autori stoga u zaključku ističu važnost uključivanja vitamina B u buduće kliničke studije kao terapijskoga sredstva i neuroprotektivnoga pristupa za periferne neuropatije, ali i za neke poremećaje mozga.

Ljudski organizam nije sposoban sam stvarati vitamine B skupine, već se moraju unositi hranom - biljnom i životinjskom. Njihova je razina u organizmu stoga izravno povezana s prehranom, ali i sposobnošću njihove resorpcije u našem probavnom sustavu. Zbog njihove važnosti za neurološki sustav, ali i organizam u cijelosti, potrebno je kontrolirati razine ovih vitamina u organizmu radi prevencije bolesti i optimalnog funkcioniranja - pamćenja, kritičkog razmišljanja, raspoloženja, emocija, govora, osjeta, motorike i slično. Postoje razne bolesti i sindromi koji mogu smanjiti apsorpciju ovih vitamina prehranom, pa ih je potrebno nadoknaditi kvalitetnim suplementima.

Povratak na Vitamini i znanost

Kontakt

Ispunjavanjem obrasca dajete suglasnost PLIVI za obradu osobnih podataka koje sami navedete u obrascu. Slanjem upita PLIVI putem e-maila dajete suglasnost za obradu osobnih podataka sadržanih u Vašem e-mailu (e-mail adresa i drugi podaci koje sami navedete).
Vaše osobne podatke obrađujemo u skladu s primjenjivim propisima, a više o tome možete pročitati ovdje.

Informacije o kolačićima