Menu

Vitamini i znanost

Multivitaminski dodatak prehrani može sačuvati zdravlje i funkcije mozga. Evo kako

Novo istraživanje otkriva da multivitaminsko-mineralni dodaci prehrani mogu poboljšati pamćenje i usporiti propadanje kognitivnih funkcija

Nedavno istraživanje talijanskih znanstvenika iz Sveučilišne bolnice Agostino Gemelli u Rimu pokazalo je da kombinacija esencijalnih aminokiselina te vitamina B6 i B12 može poboljšati stanje mišića i opće fizičko stanje kod osoba s dugotrajnim umorom uslijed post-COVID sindroma.

Očekivani životni vijek stalno se produžuje, no prati ga, nažalost, i sve veći broj oboljelih od demencije i Alzheimerove bolesti. Naravno da svi želimo sačuvati dobre kognitivne sposobnosti i u starijoj dobi, ali dosad smo na raspolaganju imali vrlo ograničene opcije za očuvanje zdravlja mozga.
Osim mjera kao što su redovita tjelovježba, održavanje optimalne tjelesne težine i zdrava prehrana, nije bilo lijekova, dodataka prehrani ni terapija koje bi dugoročno mogle poboljšati funkcije mozga. No, sada je novo istraživanje , objavljeno u časopisu Alzheimer's and Dementia, pokazalo da bi multivitaminsko-mineralni dodaci prehrani mogli biti važni za očuvanje zdravlja mozga u starijoj dobi. Znanstvenici sa Sveučilišta Wake Forest u Sjevernoj Karolini analizirali su učinke svakodnevne suplementacije multivitaminsko-mineralnim dodatkom prehrani tijekom 3 godine na uzroku od 2262 osobe prosječne dobi od 73 godine. Ispitanici su bili podijeljeni u 3 skupine, od kojih je jedna uzimala ekstrakt kakaa, druga multivitaminski dodatak prehrani s 27 vitamina, minerala i drugih nutrijenata u različitim količinama, a treća placebo. Tijekom triju godina ispitanici su bili redovito praćeni i testirani s fokusom na na prisjećanje riječi, prisjećanje priča i događaja te verbalne tečnosti, a to su upravo one funkcije koje svi želimo očuvati u starijoj dobi. Zbog prijašnjih spoznaja o zdravstvenim dobrobitima kakaa autori studije očekivali su da će se on pokazati najkorisnijim za zdravlje mozga, no po završetku studije otkrili su da ispitanici koji su uzimali kakao nisu imali zabilježena poboljšanja. S druge strane, oni koji su uzimali multivitaminski dodatak prehrani imali su značajno poboljšane rezultate na testovima općih funkcija mozga, testovima pamćenja i testovima izvršnih funkcija. Pokazalo se da trogodišnja suplementacija multivitaminskim dodatkom prehrani usporava kognitivno propadanje. 'Ovo je prvo dugoročno istraživanje koje je pokazalo da suplementacija multivitaminsko-mineralnim pripravkom može usporiti kognitivno starenje kod osoba starije dobi. Iako su rezultati ohrabrujući, još uvijek nismo spremni savjetovati njihovu široku primjenu', rekla je Maria C. Carrillo, znanstvena direktorica Udruženja za Alzheimerovu bolest. Bit će potrebne dodatne studije kako bi se potvrdili rezultati ovog istraživanja.

Fizičko i mentalno zdravlje važno je očuvati pravilnom prehranom, dobrim snom, zdravim socijalnim interakcijama, učenjem i stalnim obnavljanjem naučenog. Suplementacija vitaminima i mineralima osobito je bitna kod starije populacije, ali i svih onih koji u redovitoj prehrani nemaju dovoljno zastupljene vitamine i minerale, jer znamo da su sve naše tjelesne funkcije usko su povezane s djelovanjem vitamina i bez njih se ne mogu odvijati.

Povratak na Vitamini i znanost

Kontakt

Ispunjavanjem obrasca dajete suglasnost PLIVI za obradu osobnih podataka koje sami navedete u obrascu. Slanjem upita PLIVI putem e-maila dajete suglasnost za obradu osobnih podataka sadržanih u Vašem e-mailu (e-mail adresa i drugi podaci koje sami navedete).
Vaše osobne podatke obrađujemo u skladu s primjenjivim propisima, a više o tome možete pročitati ovdje.

Informacije o kolačićima