Menu

Vitamini i znanost

Znanstvenici s Oxforda: Uzimanje željeza u ranoj trudnoći sprečava razvoj srčanih mana.

Procjenjuje se da je u Hrvatskoj oko 10 000 djece sa srčanom greškom, a između 200 i 300 godišnje ih se rodi s tim problemom. Novo istraživanje Sveučilišta Oxford pruža nadu da bi se taj broj možda mogao smanjiti uzimanjem suplemenata željeza u vrlo ranoj trudnoći ili čak i prije trudnoće.

Prirođene srčane greške čine najčešću skupinu urođenih mana kod novorođenčadi te uzrokuju veći broj smrti u prvoj godini života nego bilo koja druga urođena bolest kod djece. Otprilike 4 do 13 djece na 1000 rođenih ima neku srčanu grešku. Novo istraživanje, provedeno na Sveučilištu u Oxfordu, otkrilo je dosad manje poznat rizični faktor za prirođene srčane bolesti. Srećom, na njega se može utjecati, a to je nedostatak željeza.

Naime, pokazalo se da nedostatak željeza i anemija u ranoj trudnoći uvelike povećavaju rizik da beba razvije prirođenu srčanu bolest. Istraživanje koje je financirala Britanska zaklada za srce pokazalo je i da se rizik za razvoj prirođenih srčanih grešaka može značajno smanjiti ako majka uzima suplement željeza u ranoj fazi trudnoće, prije nego što se kod embrija formira srce.

U studiji objavljenoj u časopisu Nature Communication mlade ženke miševa uzimale su hranu s niskim udjelom željeza te su u usporedbi sa ženkama koje su bile na standardnoj prehrani, u zreloj dobi imale značajno sniženu razinu hemoglobina u krvi i željeza u jetri.. Zabilježena razina hemoglobina u krvi usporediva je s blagom do teškom anemijom kod ljudi. Pokazalo se da embriji tih ženki imaju značajno snižene razine željeza u jetri; 12 od 80 ih je umrlo, a 26 od 68 preživjelih imalo je značajan subkutani edem. Od preostala 42 embrija s nedostatkom željeza, njih čak 30 imalo je srčane greške. 'Ako se rezultati naše studije mogu primijeniti na ljude, to bi moglo objasniti zašto su urođene srčane mane relativno raširene u cijelom svijetu', rekao je Duncan Sparrow, voditelj istraživanja i profesor na Sveučilištu u Oxfordu, koji je u izjavi za medije istaknuo kako je anemija globalni zdravstveni problem koji pogađa 20% – 40% žena u reproduktivnoj dobi, a polovica tih slučajeva uzrokovana je nedostatkom željeza.

Rezultati upućuju i na to da se urođene srčane greške u velikoj mjeri mogu smanjiti ako majke počnu uzimati suplemente željeza u vrlo ranoj trudnoći, odnosno prije nego što se u embriju formira srce. 'Kod ljudi se srce formira između trećeg i devetog tjedna trudnoće, što znači da bi suplementaciju željezom trebalo početi provoditi prije trećeg tjedna trudnoće da bi ona bila učinkovita. Bilo bi još bolje da se sa suplementacijom započne već pri pokušajima začeća s obzirom na to da žene u prvim tjednima često i ne znaju da su trudne', istaknula je koautorica studije dr. Jacinta Kalisch-Smith. Medicinska direktorica Britanske zaklade za srce dr. Sonya Babu-Narayan smatra da je suplementacija željezom jeftina i sigurna terapija za žene s niskom razinom željeza te dodaje da bi mogla imati i značajne dobrobiti za zdravlje djetetova srca ukoliko se uzima u ranoj fazi trudnoće, dok se srce još uvijek formira.

Suplementi željeza najbolje se apsorbiraju kada se uzimaju s citrusnim sokovima jer vitamin C poboljšava apsorpciju. Kava, čaj, mlijeko i dodaci kalcija inhibiraju apsorpciju željeza i stoga ih treba uzimati odvojeno od dodataka željeza. U novije vrijeme napredak farmaceutske tehnologije uvodi i posebne mikrokapsulirane oblike preparata željeza, čija je resorpcija daleko bolja u odnosu na starije preparate, zato ih se može davati i u manjim količinama s jednakom učinkovitosti. Dodatno, takvim mikrokapsuliranim preparatima izbjegavaju se neugodne probavne nuspojave poput zatvora, mučnine u želucu ili proljeva, koji često prate suplementaciju standardnim oblicima željeza.

Povratak na Vitamini i znanost

Kontakt

Ispunjavanjem obrasca dajete suglasnost PLIVI za obradu osobnih podataka koje sami navedete u obrascu. Slanjem upita PLIVI putem e-maila dajete suglasnost za obradu osobnih podataka sadržanih u Vašem e-mailu (e-mail adresa i drugi podaci koje sami navedete).
Vaše osobne podatke obrađujemo u skladu s primjenjivim propisima, a više o tome možete pročitati ovdje.

Informacije o kolačićima